Plant Troubleshooting - Calciumgebrek
A calcium deficiency can cause quality damage to your harvest. In contrast to other nutrients, adding more calcium to the nutrient medium often doesn’t help. Let me explain why and give you a better solution.
Calciumgebrek
Symptomen van calciumgebrek
Calciumgebrek in de plant leidt vaak tot kwaliteitsschade in de vorm van neusrot (bij paprika, tomaat), glazigheid (‘rand’ bij sla), kurkstippen (appel).
In tegenstelling tot andere voedingselementen wordt calcium practisch helemaal niet geredistribueerd binnen een plant. Dat betekent dat een calciumgebrek het eerst zichtbaar is in de jonge plantedelen.
Oorzaken van Calciumgebrek
Calciumgebrek is vaak níet te wijten aan te weinig calcium in de bodem, maar heeft meestal andere oorzaken. Extra calcium doseren heeft in dat laatste geval weinig effect.
Hoe Calciumgebrek te verhelpen?
- Zorg voor gezonde wortelpunten
Planten kunnen calcium (Ca2+) alléén via jonge, gezonde worteltoppen opnemen, via de wortelhaarzone. Calciumgebrek is daarom vaak níet te wijten aan te weinig beschikbare calcium in de bodem, maar aan wortelafsterving / het ontbreken van wortelgroei. Extra calcium doseren zal calciumgebrek niet oplossen als de plant geen actief groeiende worteltoppen heeft.
Als uw planten in potten of (steenwol)matten groeien is vrij eenvoudig te checken of er sprake is van afgestorven wortelpunten. Dat kan onder andere komen door zuurstofgebrek in het wortelmilieu en/of te hoge bodemtemperatuur.
Bij afgestorven wortelpunten is duurt het vaak even voordat opnieuw nieuwe wortelpunten gevormd zijn. Bij wortelafsterving kan het daarom raadzaam zijn om een bladbemesting uit te voeren met een een daarvoor bestemde calciumbladmeststof: dat heeft sneller effect.
- Zorg voor een groeizaam klimaat
Calcium wordt passief door de plantenwortels opgenomen en door de plant getransporteerd via de transpiratiestroom. Dit betekent dat een plant alleen calcium opneemt als het blad water verdampt. Zorg daarom voor een groeizaam klimaat. Voorkom een te hoge luchtvochtigheid en stilstaande lucht.
- Check de pH
Calcium is van nature al slecht oplosbaar in water. Een hoge pH verlaagt de oplosbaarheid nog verder, waardoor het calcium niet beschikbaar is voor de plant. Een te lage pH verlaagt de oplosbaarheid van fosfaten, die vervolgens neer kunnen slaan met het calcium. Check daarom dat de zuurtegraad van de bodem niet erg hoog of laag is.
- Check de voedingstoestand in de bodem
Andere kationen concurreren met de opname van calcium. Een overmaat aan kalium of magnesium kan aldus de opname van calcium remmen. U kunt de voedingstoestand in het wortelmilieu laten testen door een gespecialiseerd bureau.